#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Vulkan-Vin

9/9/2016

0 Comments

 
Bilde
Etna, Europas høyeste aktive vulkan. En gigant på Sicilia som preger alt på den vakre øya. Og kanskje i særlig grad vinene som dyrkes der. I den siste tiden har vi lesket ganen med dråper nettopp derfra, og funnet noen favoritter.
Bilde
I over 500.000 år har Mount Etna holdt det gående. De jevnlige utbruddene har lagt grunnlaget for et helt suverent landbruk på øya. Lavaen inneholder nemlig et vell av mineraler og er en fest for plante-røttene å tygge i seg. Spesielt kjent er øya for sine sitroner og appelsiner. Men også nøtter av ulike slag og ikke minst frodige olivenlunder. På toppen av dette er det altså vinranker i bøtter og spann. Og alt dette drar nytte av og tar smak av det Mount Etna sprer om seg. Det er som om øya har en all year naturlig gjødselmaskin som putrer og går.
Bilde
De vanligste druene på øya er Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante og Catarratto. For oss Nordmenn, mest sannsynlig, ganske ukjente varianter. Men de er herlige og full av egenart, hvis dyrket riktig. Og heldigvis er det flere produsenter på øya som virkelig kan sine saker.
Mest kjent er nok den unge kvinnen Arianna Occhipinti, men hun skal vi komme tilbake til ved en senere anledning. 
I dag skal vi se på den fantastiske produsenten med med det klingende navnet Tenuta Delle Terre Nere.
Bilde
Tenuta har lagt vinrankene sine til den nordlige delen av vulkanen. Her dyrker de vinrankene sine så høyt oppe som 1000 moh. Dette er i grenseland for hvor høyt der er mulig å dyrke vin her, men gamblingen har gitt avkastning. Enorme temperaturforskjeller mellom dag og natt, noen ganger på så mye som 30 grader, har skapt et unikt mikroklima. Druene må stå lenge på vinrankene for å bli modne og høstes så seint som i månedsskiftet oktober-november. Dette gir druer med flott konsentrasjon, stor lengde og imponerende eleganse. Druene er rett og slett blitt voksne og modne til sinns før de ser pressa. Vi har smakt to av vinene fra gården. Deres standard hvite og den mer berømte Caladerara, som er rød.

SMAKSNOTATER

Bilde
TENUTA DELLE TERRE NERE
ETNA BIANCO D.O.C. 2015


Brilliant gul. Frisk duft av sitrus, steinfrukt og bananplantasje. Hint av bålplass og våt stein. Bløtt og vakkert anslag på tunga, med ferske Sicilianske sitroner og kalde aprikoser. Krystallklar og ren munnfølelse. Lang lang finish med flott syre og avbalansert bitterhet. 
Elegant, stilsikker, rik og robust liten ballerina fra en av verdens mest spennende vinområder.
Bilde
TENUTA DELLE TERRE NERE
ETNA ROSSO Calderara Sottana 2013


​Matt mursteinsrød på farge. Umiddelbar duft av franske krydderier og moreller. Strukturert og flott anslag i munnen, med leskende smak av kirsebær og noe rips. 

Etter én time:
Åpner seg voldsomt med frisk duft av knuste bringebær, hint av lær og lyse skogsbær. Med én time på karaffel er dette ren magi, men tåler også noen år i kjelleren. 

På Polet

Vinmonopolet skuffer sjelden og begge disse vinene er å få på Polets bestillingsutvalg. I tillegg fører de deres rosé. Prisene ligger alle rundt 235kr. Unne seg noe snadder i aften?
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us