#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Viner som sover

21/10/2016

0 Comments

 
Bilde
Dette er et smaks-eksperiment som avsluttes i 2024
Over ser du den lille landsbyen Tain l'Hermitage ved Rhonê-elvens bredder, en drøy time sørover med bil fra gourmetbyen Lyon. En by vi har besøkt ved flere anledninger, sist med Thor og Julie fra TV2 Sporten i fjor. Her lager de noen av verdens mest eksklusive, men også kompliserte og komplekse viner.
Bilde
Og ting som er komplekse og kompliserte bør man vel stort sett holde seg unna i livet, eller? Vinen du ser her er en rød Hermitage fra Domaine Du Colombier, årgang 2012.
90% av all vinen som produseres i dette området er rød og kun de ypperste vinmarkene har klassifikasjonen "Hermitage". Om Hermitage-viner sies det at de enten må drikkes veldig unge, eller ganske gamle. I perioden mellom ung og ganske gammel sies det at disse vinene går inn i en slags dvale. "Hibernation stage". Bjørner som går i hi...ja dere skjønner tegninga. 

Se saken der Julie & Thor konkurerer om å ha dyrest vin-smak


​Under vårt siste besøk fikk vi med oss to flasker av dette ravn-sorte gullet.
Siden høstingen i 2012 er det gått fire år, og denne babyen er nå inne i den relativt ukjente "hibernation stage" for Hermitage-viner.
Vi har aldri før testet ut hva dette vil si, sånn rent smaksmessig, da det er uhørt å vekke viner som sover. Nuvel.

Vi lot den ene sove videre i vinkjelleren og åpnet broren. Dette skulle vise seg å bli et ekstremt langvarig smaks-prosjekt.
Her er våre notater. 
Bilde
Bilde

SMAKSNOTATER

Bilde
DOMAINE DU COLOMIBIER HERMITAGE 2012

Kirsebær-rød på farge. Duft av sedertre, burbon-vanilje, knuste kirsebær og kastanje. Bløt og rikt anslag i munnen, med fruktfest på smak. Masse masse ukontrollert frukt. Noe lakris og kvae er det også. Men uferdig.
Denne vinen sover. Skole eksempel på den klassiske "lukka"-fasen.Vinen oppleves noe kort og uutviklet i munnen på smak. Enorme mengder ukontrollert frukt pakker inn tanninene, som du knapt kjenner med det samme. 

Etter 1 time på karaffel
Ganske lik på duft, men markant mer åpen og tilgjengelig i munnen. Frukten er rundere og rikere. Nye elementer som søte tørkede aprikoser er dukket opp, sammen med skogsbær og litt fransk urtehage. Tanninene er nå langt mer framtredende og tøffere.

Etter 24 timer på karaffel
Enormt rik på duft, men liksom bare mer av det samme. Noen syltede bær og tørket frukt er dukket opp på duft, men ikke mye. Vinen er rikere enn noen gang i munnen, men nå kjenner man virkelig at dette er en vin i startgropa. Den føles uferdig og ufokusert. Tanninene er nå nesten helt borte.

​
Den andre flasken skal få sove i fred og ro i vinskapet til 2024. Lenge til... men vi fortsetter eksperimentet da.

Sov godt!

0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us