#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Vin fra Santorini

8/8/2016

0 Comments

 
Bilde
Foto: Hege Vik Hansen
En god venninne sendte Snap fra solnedgangen på Santorini. Hun satt på en fantastisk vingård, drevet av en kul dame og var helt blåst avgårde over den nydelige vinen hun hadde i glasset. Vin fra Hellas er trending, hvem skulle trodd?
Bilde
Det er ikke ofte vi hører folk på polet som er på jakt etter gresk vin, eller venner som forteller om de fantastiske vin-opplevelsene de hadde med den lokale vinen da de ferierte i Hellas. For oss nordmenn er Hellas alt annet en vin. De karakteristiske husene med blått tak, krystallklart vann, Souvlaki, øyhopping, Mamma Mia og mye mye mer. Men ikke vin!
Bilde

Hellas er faktisk et av de stedene der det har vært produsert vin lengst. De eldste funnene daterer seg 6500 år tilbake, da vinproduksjon var en del av den vanlige husholdningen. Vin var bare noe man laget, hver familie for seg.
Etter hvert som vin ble handelsvare, spredte de greske dråpene seg over hele Middelhavet. Spesielt populære var vinene til Grekerne i Italia og ble en prestisje-vin under Romerriket. I Middelalderen spredte vinene seg videre nordover i Europa, der de nådde høye priser hos et kresent publikum. I det hele tatt har Hellas en lang, rik og spennende historie rundt vinmaking. Så hvorfor er ikke dette allemannseie og elsket i Norge? Vanskelig å si, men vi har en teori... :)
Bilde
Foto: Hege Vik Hansen
Bilde
På 60-tallet kom landeplagen Retsina. En gresk vin som var tilsatt kvae fra furutrær. Riktignok en vin som hadde vært produsert i godt og vel 2500 år, men likevel en sær greie med sin distinkte smak av kvae. Dette var på 80 og 90 tallet noe av det eneste man fant av gresk vin på polet. Mange gikk nok på en smell her. Retsina var mer et fenomen i verden enn noe annet og de greske vinbøndene så ut til å ha glemt sine 6000 år med vin-historie. Elendig kvalitetssikring og fullstendig mangel på utvikling gjennom de siste hundre årene hadde sendt det en gang så store vinlandet rett i kjelleren. 
Bilde

Heldigvis tok noen vinbønder til fornuften og har gjennom de siste to tiårene igjen satt Gresk vin på kartet. Og spesielt er det viner dyrket på Assyrtiko druen som har utmerket seg. En drue som har egenskaper nærmest spesialdesignet for det greske jordsmonnet. Druen trives utmerket i den vulkanske jorda på Santorini, der den er ekspert på å suge til seg mineraliteten som ligger der. Noe som ofte resulterer i mineralske og tørre viner, med deilig syre og friskhet.
Bilde
Bilde
Domaine Sigalas ble grunnlagt i 1991 av Paris Sigalas, Christos Markozane og Yiannis Toundas. Vingården har vært en av foregangsfigurene for den nye bølgen med kvalitetsvin fra Hellas og har siden 1994 drevet økologisk. Imponerende.
Bilde
Bilde
Bilde

SMAKSNOTATER

Vinen fra Santorini, som jeg først ble kjent med på Snap, finnes på Polet til 245kr. Dette åpnet for å få smakt på de edle dråpene. Her er våre notater.
Bilde
Domaine Sigalas Assyrtiko White 2013

Lys gul, nesten brilliant på farge. Umiddelbar duft av flyplassen på Island, med sin karakteristiske svovel. Hint av våt stein, noe sitrus og saftige hvite steinfrukter. Litt grapefrukt er det også. Ryddig og elegant anslag i munnen med flott syre og pen lengde. Sitrusfest med lime og grønne epler. Deilig, men noe underutviklet mineralitet, som garantert vil blomstre med litt alder. Superdeilig til norske reker, krabbe eller hummer. Eventuelt bare som en aperitif. 
​Ekstremt elegant og vellaget vin som på fremragende måte representerer den nye vinbølgen fra et av verdens eldste vinland. Hærlig!!
Takk Hege Vik Hansen for Snap. You rock!

Santorini på Polet

Heldigvis er situasjonen på Polet i dag en ganske annen enn på 80-90-tallet, også når det kommer til utvalget av viner fra Hellas. Her er tre av våre favoritter:
Bilde
Gaia Agiorgitiko
Pris: 176kr
Bilde
Nassiakos Mantina Moschofilero
Pris: 145kr
Bilde
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment
Pris: 185kr

0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us