#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Vin fra de Franske Alpene

5/10/2016

0 Comments

 
Bilde
Dette er Savoie, et ganske ukjent vinområde i de Franske Alpene. Det ligger en times kjøring øst for gourmet-hovedstaden Lyon og grenser både mot Italia og Sveits.
Her har vi den siste uken isolert oss for å jobbe med ulike drama-manus og "tilfeldigvis" sammenfalt dette med innhøstingen for vinbøndene. Og det er utrolig hva denne komboen gjør med både fantasi og inspirasjon.
Bilde
Bilde
Omgivelsene er spektakulære og innimellom som et eventyr. Og man skulle kanskje tro at dette mektige området satte sitt tydelige stempel på vinene herfra, men tja... For der naturen er voldsom, er vinene forsiktige. Ikke alle, men som stil preges området generelt av enkle viner som ikke lager noe bøll. Det er i alle fall vår påstand.
Bilde
Bilde
​De Franske Alpene er fulle av kjærlighet. Et alpint landskap med høye, dramatiske fjell og innsjøer. Savoie er dekket av store områder med skog, saftig og flott gress, pluss et jordsmonn svært på mineraler. Dermed et perfekt utgangspunkt for landbruk. Flere av landets kjente oster kommer nettopp fra Savoie. Beaufort, Gruyère, Reblochon, Tom des Bauges, for å nevne noen. De er også kjent for fruktproduksjonen sin, og spesielt for sine epler og pærer.
Bilde



Så er det vinene herfra da. Lite viste vi om de, både hva stil og druetyper angår. Å oppdage nye vinområder er noe av det gøyeste som finnes, tenker vi. Og med innhøstingen pågående var det en levende og deilig opplevelse bare å komme ned hit. Finn-Erik bråstoppet bilen midt på landeveien da han fikk øye på de bugnende drueklasene ved ankomst. Hoppet ut av bilen og dro av en klase røde druer. Forholdsvis små og røde, sprengfulle av juice. Intenst søte, med middels syre. 
Bilde
Bilde

I Savoie produseres det hele 80% hvite viner, resten er rødt med unntak av pitte litt rosé og søtvin. Druene som brukes her er ofte lokale rariteter som man sjelden finner noe annet sted i Frankrike, eller verden for den saks skyld. Rødvinene har for eksempel druen Monduese, en merkelig skrue som gir dyp dyp rødfarge og massevis av gal syre. For de hvite er det Jacquère, Gringet og Roussette som gjelder. I tillegg dyrker de en drue mest kjent fra Rhonê-dalen; Roussanne. Og det er egentlig her det hele begynner å bli spennende. For i sør-Savoie, der vi befant oss, sliter de med å få til rødvin. De preges av å være upresise, ville og uferdige. Kjendis-druer som Gamay og Pinot kan i Savoie nesten være vrien å kjenne igjen. En Hollender vi møtte mente det var bedre for rødvinene på nord-siden, men det blir bare spekulasjon for oss.
Bilde
​Hvite viner laget på Roussette druen er ofte enkle, men rene og friske. Deilige og ukompliserte, men fortsatt med personlighet. Litt som en sommerflørt i tenårene.
Bilde


​I Rhonê-dalen, som bare ligger en drøy time vestover, dyrkes noen av verdens beste viner. Hermitage er én av dem. De få hvite som lages her er på druen Roussanne og/eller Marsanne. En av våre virkelige favoritter. Men dette koster flesk. En hvit Hermitage blir fort opp mot tusenlappen på polet. Men denne druen dyrkes også i Savoie. De har valgt å gi den dekknavnet Bergeron og dyrkes kun i et lite område ved landsbyene Chignin, Francin og Montmélian. De er rike, intense, flotte i fargen, store i kjeften, strukturert og spennende. Altså motsatt av de andre hvitvinene fra området. Prisen er det dobbelte, men vi snakker fortsatt bare drøye 100-lappen.

Med Roussanne i Savoie begynner ting å henge mer på greip. For som i Rhonê-dalen, bør vekstforholdene for druer være nær optimale her. Bratte fjellsider med god drenering, rikelig med sollys og masse snacks i jordsmonnet som vinrankene kan knaske på. What’s there not to like? Forløsende!
Bilde
Bilde

Kvalitet på billigsalg

Bilde
Vi var innom en håndfull produsenter og sjekket også prisene på det lokale supermarkedet. Og vin fra Savoie er en rimelig affære. Mellom 40-60 kroner flaska i snitt, og popper du opp til 100-lappen får du som sagt toppvinene. Savoie er inneklemt mellom noen av verdens beste vinområder og lider under det. Ikke så gøy for Savoie, men gøy for oss som elsker vin og som elsker å prøve ut nye områder. 

SMAKSNOTATER

​Vi har pløyd oss gjennom én musserende, én lokal drue og denne Hermitage look-aliken. Cruet er et kooperativ, mens Jean Vullien & Fils er en familiedrevet vingård.
Bilde

​CAVE DE CRUET – Cremant de Savoie Brut. €8,5


Kooperativets mest populære Cremant. Non vintage.
Lys gul med små lekre bobler. Frisk duft av sitron zest og noe våt stein. Ren, umiddelbar og krisp i munnen. Pen syre som kiler litt i ganen. Frisk sitrus også på smak. Delikate bobler. Middels lengde.
Her koster den €8,5. Helt perfekt! Med avgifter og alt hadde vi fort betalt 150kr hjemme, og da konkurrerer den med mye annet gøy. 
​
Bilde

​CAVE DE CRUET – Roussette de Savoie 2015. €6

Kooperativet med den superlokale druen Roussette.
Grønn-gul og litt transparent i utseende. Frisk duft av masse sitrus og disse eplene og pærene regionen er så kjent for. Nesten litt limonade-feeling på nese. Kiler liksom litt. Ung og saftig vin, på smak, med masse sitrus, blomstereng og våte steiner. Knallgod, ukomplisert og lettdrikkelig. Et scoop til prisen.
Bilde

​DOMAINE JUAN VULLIENS & FILLS  - Chignin-Bergeron ”Harmonie” 2015. €12


Familiens toppvin, fjorårets årgang.
Ranvgul på farge. Enormt rik på duft, med cantaloupe melon, tropisk frukt og et flak av honning. Hint av noe pepper-greier, uten av vi helt klarer sette ord på det. Bløt, plaskete og svært behagelig i munnen. Frisk og balansert med akkurat den syren den trenger, men ikke noe mer. Tropiske frukter også på smak. Noe sitrus og hint av smør. Ryddig vin med en plan for hva den vil i munnen.
Latterlig deilig til en skammelig lav pris. Hurra!

Savoie på Polet

​Mest sannsynlig har ditt lokale pol én eller to flasker hvitt fra Savoie i hyllene sine. For forbausende mange utsalg holder dette i basisutvalget. Flere ligger på 129kr og kan virkelig være verdt å teste. De fleste av oss er vanedyr og kjøper stort sett alltid det samme når vi handler vin. De fleste har lyst å prøve andre ting, men vet bare ikke hva. Her har dere i alle fall et tips.
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us