#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Noen av våre favoritter

15/5/2016

0 Comments

 
Av alle eventyr vi er på, er det de som handler om vin folk spør mest om. Og da gjerne tips om hva de bør kjøpe neste gang de er på polet. Vi har derfor plukket ut noen sommerlige hverdagsfavoritter til under 200-lappen.
Bilde
I denne flighten er fire fra Frankrike, én fra Østerrike og én fra sør-Afrika. I tillegg skal vi se på én nykommer fra Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven.
Bilde

Charme, Cremant de Bourgogne

Champagne er Champagne, og det er umulig for andre boble-viner å komme opp mot det beste herfra. Men det gjør ikke noe, for heldigvis lages det masse annet boble-gøy som holder superb kvalitet og til en langt mer spiselig pris.
Helt sør i Burgund, finner vi den myteomspunnede appelasjonen 
Beaujolais. Her bor vinmaker Jean-Paul Brun. En fantastisk fyr som vi møtte første gang i 2010. Som de fleste andre spennende vinmakere er Jean-Paul lidenskapelig opptatt av jordsmonnet, eller terroir som de sier i Frankrike. Vinstokkene til Jean-Paul vokser i et steinete jordsmonn som inneholder mye kalk. Dette finner vi igjen i smaksbildet til vinen. Charme er laget på 100% Chardonnay og er av typen extra brut, altså svært tørr. Årgangen som er tilgjengelig nå er 2013 og prisen ligger på 199kr.
SMAKSNOTATER
Lys strågul på farge. Flott og frisk aroma, med duft av bakst, våt stein og nyklemte sitrusfrukter. Herlig stil på boblene med en elegant og leken mousse. Boblene kiler litt, rett og slett. Smakene fra jordsmonnet kommer godt frem. Mineralsk og strukturert. Sitrus, friske epler og et hint av mors bakverk. Perfekt som aperitif. En fabelaktig Cremant.
Bilde

Domaine de Majas Blanc

Bilde
Lengst sør-øst i Frankrike ligger det relativt ukjente vinområdet Côtes Catalanes, som er en del av appelasjonen Languedoc-Roussillon. Her regjerer middelhavsklimaet, som er varmt og tørt. Men vinder fra havet hjelper til med kjøling når sola står på som verst og kjølig trekk fra snødekte topper i Pyreneene regulerer nattetemperaturen. Dette gjør området meget spennende, med stort potensiale for aromatiske og syrlige viner. En av de produsentene som mestrer dette særegne klimaet er Domaine de Majas. Det produserer i hovedsak rødt, men noe hvitt lager de også; heldigvis. Majas Blanc er nå tilgjengelig i 2015-årgangen og tikker inn på 185kr flaska. Finnes på noen pol, men er i hovedsak bestillingsvare.

SMAKSNOTATER
Lys strågul på farge. Frisk og deilig duft av blomstereng, fersken og hint av sjø. Fersken går igjen i smaksbildet, akkompagnert av frisk sitrus. Behagelig, lang, rik og knusk tørr. Prøv denne der du vanligvis ville hatt Chablis til maten. 
Vi besøkte Majas i fjor. Sjekk saken her:

Bilde

Meinklang Grüner Veltliner

Vi beveger oss til Østerrike og den biodynamiske produsenten Meinklang. Biodynamisk landbruk har vi vært borti ved flere anledninger og er et kapittel for seg. Og hva enn man mener om metodene de sverger til, så resulterer det ofte i svært god drikke.
Dette er en vin laget 100% på druen Grüner Veltliner. Den produseres i området Kremstal, som er svært anerkjent for sine kvaliteter. Området produserer i hovedsak hvite viner, på da Grüner og den mer kjente Riesling-druen. Meinklang priser vinene sine pent og pakket i pen kvalitet, resulterer det ofte i et godt kjøp. Denne flaska ligger på 150kr og finnes i bestillingsutvalget.
SMAKSNOTATER
Lys gyllen gul. Vegetalsk på duft, med urter og grønnsaker som dominerer. Hint av søt, gul frukt. Rent anslag på tungen, med urter og grønnsaker på smak. Fin syrlighet og noe bitter utgang. Spennende vin som vil matche bra med stort sett alt av vegetarretter.

Bilde
Bilde

​Cape Rock Asylum

Vi skal til sør-Afrika og denne perlen av en vin. Cape Rock Asylum er i kategorien Naturvin. Det vil si vin laget helt uten tilsetningstoffer og etter flest mulig naturlige prinsipper. Vi mener Naturvin fortsatt er helt i startgropa, noe som resulterer i mye rart. Viner som lukter promp, utedo, hestemøkk og alt annet som viner ikke skal lukte forekommer rett som det er. Men innimellom dukker det opp noen som har knekt koden. Hos Cape Rock tilsetter de hverken gjær, syre eller enzymer i sine viner. Ufiltrert og rått, men med fantastisk gode smaker.

Cape Rock ligger i vinområdet Western Cape. Dette er det klart største vinområdet i sør-Afrika og omgir metropolen Cape Town. Spennende druemiks med Chenin Blanc 78%, Clairette 12%, Colombard 10%, alt fra gamle vinstokker. Druene er håndplukket, har kort skallkontakt og er lagret på bunnfallet i 11 mnd. 
​185kr på polet og som det meste av alt gøy; på bestillingsutvalget.

SMAKSNOTATER
​Gul, mot grønn på farge. Uklar og tåkete. Flott på duft, med tydelig preg av steinfrukter, blomster og frisk sitrus. Som å spise appelsin ute i en blomstereng. Bløt og romslig på smak. Litt fleskete stil, med mye fruktkjøtt. Mineralsk og lang avslutning. En riktig så stilig vin, som skiller seg ut blant alle naturvinprodusentene som popper opp.

Bilde

Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages

Tilbake i Frankrike og Burgund. Denne er en tilbakevendende klassiker som sikkert mange kjenner. En vin som i motsetning til Asylum (over) er laget så tradisjonelt som overhodet  mulig. 
Vingården er relativt ung og ble etablert av Christian Collovray og Jean-Luc Terrier i 1986. Jordsmonnet er, som i store deler av Burgund, ganske kalkholdig. Noen som er perfekt når man skal dyrke Chardonnay.
Deux Roches er laget 100% på denne druen. Hvite Burgundere er aldri billige, men denne er med sine 169kr på polet, innafor. Et knallkjøp, faktisk.
SMAKSNOTATER
Dyp gul, mot grønn på farge. Stor og rik på duft. Moden frukt, nøtter og hint av sitrus. Rik også i munnen, hvor sitrus dominerer. Hint av nøtter og smør. Deilig til hvit fisk eller lette kyllingretter. 

Bilde

​Ch. de Roquefort Corail

Våren skriker etter rosé og helst rosé fra Provence. Relativt tørt, friskt og enkelt. Dette er rosé fra Chateau de Roquefort, et gammelt fort en drøy halvtime fra Marseille. Vingården har 25 hektar med vinmarker og 1/3 av vinstokkene er mer enn 40 år gamle. 
Rosévin er ferskvare og i folks bevissthet kun en kort periode. Og denne perioden er vi akkurat trått inn i. Flaskene er å finne på mange pol, selv om det er bestillingsvare. Prisen ligger på 175kr og årgangen er 2015.
SMAKSNOTATER
Lys lakserosa på farge. Lett nese med klare innslag av ferske røde frukter. Frisk og deilig på smak, røde frukter også her. God og mineralsk avslutting. Vi anbefaler denne som en terrassevin hele sommeren igjennom. 

En bonus før vi gir oss

Bilde

Wongraven Senza Compromesso Rosato

Satyricon vokalist Sigurd Wongraven begynner å få fotfeste hos den jevne vinkjøper her til lands. Med både, Riesling, Barolo og egen Champagne i sortimentet. Nylig slapp han sin siste rosé. En relativt eksklusiv affære, siden det bare er produsert 2496 flasker. Laget på 100% Nebbiolo, ufiltrert. Vinen er, som fargen, kraftig til rosé å være. Meget uvanlig stil og tar litt tid å venne seg til. 
Etter å fått luftet seg i glasset en liten halvtime skjer det ting. Den åpner seg brått og en deilig syrlighet kommer frem. Skulle du kommer over en flaske er det bare å putte i handlekurven. Prisen er det ikke noe å si på, 169kr. Årgang er 2015. Dette kan ha potensiale til å bli en kult-greie, uten tvil.
SMAKSNOTATER
Vibrerende mørk rosa på farge. Elegant og tøff å se på. Kraftig og intens duft av kirsebær, moden rød frukt og noe blomster. Rik i munnen, med flott friskhet. Lang lang lang ettersmak. Noe av det gøyeste på lenge. Stilig!
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us