#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

"Est arrivé ??"

25/11/2016

0 Comments

 
Bilde
"Den nye vinen er ankommet!"
Den tredje torsdagen i november skjer det noe gøy, hvert år. En happening som har røtter tilbake til første halvdel av 1900-tallet.
Bilde
Litt kjapp historikk i god #KulTour ånd :)

Beaujolais er en vinregion i Frankrike som ligger helt syd i det verdenskjente vindistriktet Burgund. En region kjent for sine lette og svært fruktige viner laget på Gamay-druen. Frem til 2.verdenskrig var dette en region som kún laget vin til lokalt bruk, og oftest som en hyllest til innhøstingen. De fikk sitt AOC-varemerke i 1937, men med begrensninger om at det ikke kunne selges før etter 15.desember samme år som innhøstingen. I 1951 lempet de på reglene og salgsdato for vinen ble satt til 15.november. Dette betydde i praksis at man kunne høste, produsere og selge vin innenfor en relativt kort tidsperiode. For bøndene var dette gull. De så et potensiale i å markedsføre fersk-vin og lage dette til en merkevare. Og som sagt så gjort. Noen kloke hoder skapte så et 'race' der det var om å gjøre å lage den beste fersk-vinen å komme seg
først til Paris, for så å kunne utrope "Le Beaujolais nouveau est arrivé" - "Den nye vinen er ankommet". Derav begrepet. Innen 70-tallet var dette blitt en nasjonal event i Frankrike, med stor mediedekning. Jippoen var et faktum. Folk elsket det! Innen 80-tallet hadde løpet spredt seg til de største byene i europa og USA. Og på 90-tallet nådde dette også Asia. I 1985 endret de reglene for salgs-start til den tredje torsdagen i november, som fortsatt er gjellende. 
Bilde
Dette spetakkelet er høyst levende den dag i dag og 18.november i år kom årets fersk-vin fra Beaujolais. Etterhvert innså man at vinen, som mange andre viner, hadde et forbedringspotensiale ved lagring. Derfor er det begrenset med ny vin som slippes til 'løpet' i disse tider. Og med alt som er begrenset, øker hysteriet for å skaffe seg dette.
​I dag skal du være på riktig sted til rett tid for å kapre en flaske, men polet er som alltid fantastiske og muligheten for å få tak i dette er jevnt spredt over hele landet. 
Bilde
Beaujolais nouveau er en unik mulighet til å smake vin i sin absolutt yngste alder. En glimrende referanse for dere som er hypp på å lære mer om denne deilige drikken.
​Disse unge dråpene har ingen tid til fatlagring og bærer i aller høyeste grad preg av dette. Her ser dere korken på flasken vi åpnet. Som man kan se, er det så vidt rødfargen har fått tid til å sette seg på korken. Ferskvare der altså :)
Bilde
John Kaare fikk tak i én flaske i Bergen og Finn-Erik én flaske i Oslo. Vi skred til verket med stimulert sanseapparat og smakte på herlighetene.

SMAKSNOTATER

Bilde

TRENEL Beauolais Nouveau Bio 2016
Oslo, Finn-Erik
​

Mørkere enn først antatt på farge. Mørk rød, mot lilla-blå. Også lilla-blå kant på vinen, som avslører alderen. Stor rik og "bløt" på duft. Om "bløt" har en duft så er det dette. Bær-basseng på duft. Som om du er inne på en låve der masse halv-nakne mennesker tråkker juice ut av ferske bær. Enormt saftig og "smattete", og ganske tørr til stilen å være. Små mikro-tanniner som danner fin struktur. Rik og deilig fruktsmak, med masse bær som danser på sidene av tungen. Røde bær som flommer ned halsen. Kosevin deluxe. Ikke tull dette til med mat, drikk drikk drikk! Opplevelsen minner om hvordan klærne våre lukter dagen etter en vinfestival i Frankrike. Sykt godt!
Bilde

​Jean Folliard, Beaujolais Nouveau 2016
Bergen, John Kaare m/venner

​Intens rød på farge.
Bærpreget, lett og fruktig Nouveau. Fra en av de beste produsentene i i Beaujolais. Ukomplisert, saftig og lettdrikkelig. En perfekt start på en Thanksgiving middag ;)

I Oslo og Bergen ble årets "race"-viner solgt ut på et blunk. Men bor du i distriktene, skal du ikke se bort fra at det ligger fersk-vin til en rimelig penge og bare venter på at du skal storme inn på polet og rope "Est arrivé???" :)
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us