#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture
OUR BEST BUY & RECOMMANDATIONS SECTON

Basseng-vinen

11/7/2016

0 Comments

 
Spania! Et av de aller mest populære feriemålene for oss nordmenn. Dampende hett, variert natur og med en kultur og levesett som tiltrekker oss nordfra. Nå som Touren kort svinger inn i Spania, benytter vi anledningen til å kaste lys på en liten perle vi elsker: Albariño fra Rias Baixas, den perfekte basseng-vinen.
Bilde
Ok, for mange kan dette være første gangen du hører om denne vin-typen. Så en kjapp innføring er på sin plass.
Bilde
Det unike området kalt Rías Baixas er navnet på fire bukter på sørvestkysten av Galicia, helt nord-vest i Spania. Her markert med mørk lilla på kartet. Området har en særegen geologi og et mikroklima, som gjør Rías Baixas til et magisk lite sted både for mat og vin. Havnebyen Port of Vigo er en av de viktigste fiske-havnene i Europa og området gir i dag arbeid til over 400.000, bare rundt fiskeindustrien.
Bilde
Her driver de fangst av alt mulig godt fra havet, men er spesielt kjent er de for sine mange nydelige skjell. Oppdrett av blåskjell er blant de største.
Bilde
Og her dyrkes det også vin. Hovedsakelig hvitvin, og mest kjent og ettertraktet er de laget på den hvite Albariño druen. Man tror det var munker som på 1200-tallet tok med seg denne druetypen hit og plantet den for å så å lage vin. Dette skulle vise seg å være et realt sjakktrekk, for druen trives fantastisk godt i det robuste Atlanterhavs klimaet. Med fuktige vintre med mye tåke fra havet og milde somrer med generelt mye nedbør, stortrives Albariño og utgjør 90% av druene som plantes her. 
​
Bilde
Vinene herfra preges generelt av god mineralitet og spennende smaker av ulike hvite frukter. Albariño druens popularitet har vært stigende og dyrkes nå i en rekke land og regioner, men størst suksess har den fortsatt i Rías Baixas. Den komplekse geologien i området gir druen særegne egenskaper og gjør seg derfor både som matvin og perfekt ved bassenget en varm sommerdag. 

Viner tar smak av terroiret de vokser i og det kommer derfor neppe som et sjokk at disse vinene passer ypperlig til sjømat. Helt suveren sammen med skalldyr og hvit fisk. Prøv den med en Moules Frittes for eksempel.
Bilde

Så en liten utfordring...

Bilde
Dette er den vanligste vin-situasjonen for nordmenn på ferie i Spania. En for så vidt OK størrelse vin-seksjon på et supermarked, men tar man den i nærmere øyesyn er det ikke mye å strekke hendene i været for. 
Bilde
Bilde

Hyllene er stort sett stappa med billige viner til 20-30 kroner flaska. Gigantiske produsenter som produserer søtt skvip tilsatt godt med sukker. Mange kommer fra en type jordbruk vi helst ikke vil vite noe om og flere av dem kan knapt kalles vin. Alt i alt en sørgelig affære.

Men det er håp...
Dette er Javier Toledano Gourmet & Deli, en av mange små gourmet-butikker i populære Torrevieja. Her spesialiserer de seg på digg vin og andre godsaker fra rundtom i Europa. Kunnskap har de også. Prisene på en deilig Albariño ligger på mellom 80-100kr, ikke avskrekkende. Vi plukket med oss to vi hadde trua på + et wild card og fant frem notatboka. Og for moro skyld har vi tatt med et lite folkepanel, for gi vinene en bred vurdering.

SMAKSNOTATER

Bilde
BOUZA do REI Albariño 2015

Vingårdens standard-vin i årgang 2015.

#KulTour: Frisk og sitruspreget på duft, med hint av åpent hav. Sitrusfest på tunga, med noe bitterhet ala det hvite i sitonskallet. Lett bitter finish, leskende og ettersmak av frisk lemonade. Ingen stor lengde. Perfekt på bassengkanten.

Folket: Lukter stein. Som om man gnir to steiner mot hverandre. Smaker litt som appelsin, søtlig på en måte men likevel tørr. 
Bilde
BOUZA do REI Albariño Gran Selection 2012

Fra samme vingård, men deres toppvin fra 2012.
​
#KulTour: Gyllen gul, strålende og brilliant på farge. Duft av gule modne frukter. Plommer, honningmelon og bakt sitrus. Hint av mormors sitronterte. Nærmest massivt anslag på tunga. Rik, elegant og sofistikert stil. Moden gul frukt og lemonade på smak. Lang finish med flott syre og deilig ettersmak av sitrus som prikker pent på tunga.

Folket: Strågul, gylden. Appelsin, sitron og pomelo på duft. Kjempedeilig på smak.
Bilde
VIADERO BLANCO DE ALBILLO

For ordensskyld: dette er ikke en Albariño, men en 100% Albillo fra Castilla y León distriktet nord for Madrid.

​#KulTour: Matt gul på farge, som en tidlig solnedgang i femtiden. Ren og flott duft av cantaloupe melon og frisk sitrus. Meget elegant anslag på tungen, med cantaloupe melon og hvit fersken på smak. Stilren, elegant og god lengde. Ren og crisp finish. Rett og slett
en ekstremt ryddig vin som umiddelbart vet hvor den skal. Hærlig!

Folket: Hvetegul og klar som brevann/isvann. Fersken på duft. Smaker melon, aprikos og hvit frukt. Føles ganske kjøttfull i munnen. Den er litt "sart", liksom. Digg syre som prikker litt på tungen. Veldig god vin!
PS!
​Et kjapt søk på Polets nettsider gir hele 63 treff på Albariño, så det er bare å stupe i det. Lykke til :)
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us