#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us
Picture

Food Blog

Recipes from "Finn-Erik Cooks"

Førjulstid i København - en guide

5/12/2016

0 Comments

 
Bilde
Nordmenn elsker Danmark og mange av oss prøver gjerne å legge en førjuls-weekend til Køben. Shopping, mat, juleøl og snaps. Alt det vi digger.
Vi har hatt denne tradisjonen gående hvert år siden 2003. Vi har testet utallige varianter og kombinasjoner av fest, morro, mat og drikke. Her er vår 2016-guide for en deilig førjulsweekend i nordens gourmet-hovedstad.
Bilde
Alt handler om planlegging. Å freestyle en weekend i Køben i desember er en tragisk affære. Alle de spennende stedene er booket for lenge siden og igjen sitter du med Viking-puben og Egon avdeling Køben. Det mest ekstreme bør bookes ét til et halvt år i forveien. Resten klarer seg med noen uker. 

Torsdag

Ja, torsdag. For du trenger torsdag til søndag. Følelsen av denne ekstra dagen er nøkkelen til en rik og god weekend. Med fredag til søndag sitter du bare igjen med lørdagen, som full gøy-dag, og det er litt knapt. 
Bilde
Bilde

​Vi ankommer Kastrup med store forventninger og julesanger på hjernen. Litt sulten etter å ha skippet flymat, er det bare å legge turen innom en av de mange danske pølsebodene på flyplassen. Danskene er pølsemakere i verdensklasse og selv de største produsentene lager bra saker. Dropp de røde pølsene, som er mer en turist jippo og gå for en "ristet hot dog med det hele". Dette er en stekt pølse i brød, med sennep, ketchup, dansk remulade, rå & stekt løk - pluss old fashioned sylteagurker på toppen. Herlig!
Bilde
Bilde
Reisedag er reisedag og de fleste ankommer storbyen en gang utpå ettermiddagen. Sleng på innsjekk hos et av de mange fasjonable hotellene, så er klokken snart middagstid. 
Bilde

​Men man rekker gjerne et glass eller to først. Sjekk ut den superkoselige vinbaren Ved Stranden 10. Vinbutikk og bar i stilige lokaler, nærmest innredet som en leilighet. Kunnskapsrik og hyggelig betjening og et vinkart som kan friste de fleste. Stort fokus på viner fra den nye verden og naturviner.
Bilde
Middagstid!
​Køben har et vell av spennende spisemuligheter, så her er det lurt å legge en helheltlig plan for turen. Med det eksklusive ventende i morgen og det ujåletet på lørdag, er det perfekt med noe bistro-style i dag. Også i dette segmentet er det fantastiske muligheter. Vi har booket oss inn på 
108. Dette er den uformelle søsteren til stjernerestauranten Noma. Navnet er etter adressen i Strandgade, enkelt og greit.
Bilde
Det er noe New York-ish over det hele. Et livlig og rustikt spiseri med fantastisk stemning og god takhøyde, bokstavelig talt. Menyen består av en rekke småretter og noe det har kalt livretter. Vi kjenner igjen filosofien fra Noma, men i en mye enklere bistro-innpakning. Etter tung anbefaling fra vår kelner, fra Bergen!, går vi for én smårett hver, pluss dele én livrett.
Bilde
Bilde
Bilde
Grillet courgette og karamelisert melkeskinn setter tonen. Fantastiske og velbalanserte smaker, komplementert med kompleks og deilig naturvin.
Bilde
Men den grillede breiflabben tar kaka. Aldri før har vi smakt denne fisken så saftig. Grillet og penslet over laaaaang tid med en heftig glaze, servert på en haug av dansk grønt.
108 er en tvers gjennom en gøy spise-opplevelse og prisene er akkurat innafor.
Bilde
Nattelivet i Køben er en blogg for seg selv. Vi tok noen drinker på den anerkjente cocktailbaren Ruby's, før vi slang innom legendariske Wessels Kro. Et sted der studenter har diskutert, drukket og røyket siden 1772. Det Norske Selskab frekventerte mye her :) 
Bilde
Nå skal det vel sies at det mer fasinerende at det fortsatt røykes inne, enn noe annet. Vi blir kjapt minnet på at røykeloven var en god idé ;)

FREDAG

Vi slår sammen frokost og lunsj og sprader ned mot Christianshavn for en real brunsj.
Vi har peilet oss inn på nabolagsrestauranten Nabo. 
Bilde
Bilde
Bilde
Dette er en bistro med nordisk svung. Enkle, ærlige smaker med inspirasjon fra den danske landsbygda. På Nabo kan du spise frokost, lunsj eller middag. Åpent hele dagen! Hærlig!
God og mett er det digg med en rusletur opp til sentrum igjen.
​Her er det innaforr med shopping-tid, for den som vil det. Er du som oss, lar du shopping være shopping og navigerer deg godt ut av folkemassene i Strøget. Foodies som vi er spaserer vi opp til Torvhallerne på Israels Plads rett ved Nørreport Stasjon.
Bilde

​Torvhallerne er Københavns spisskammer. Her finner du det aller beste fra alle hjørner av Danmark samlet under ét, eller egentlig to tak. Kjøtt, fisk, ost, urter, sjokolade og alt du ellers trenger. I tillegg er det flere snackbarer der du kan hygge deg med lunsj. Øl har de også. Massevis. Og én av de aller aller beste ølbryggeriene du kan komme over er Bøgedal Bryghus. Dette finner du på fat i Torvhallerne, og i tillegg kan du sikre deg ferskt brygg på 0,75L flasker i samme bar. For noen år tilbake besøkte vi den flotte kvinnen som er bryggmester på Bøgedal. En kjærlighetshistorie med noe ekstra:
Bilde
Til middag i dag har vi reservert bord ved verdens 28. beste restaurant: Geranium.
Bilde
Med tre stjerner i Michelinguiden og denne berømte 28. plassen på San Pellegrino Top 50 Restaurants in The World-listen, er det høytidsstund i det vi entrer. 
Bilde
Bare ri litt før middag :)
Bilde
Dette er magi fra ende til annen. En av de suverent beste spise-opplevelsene vi noen gang har hatt. Lokalet er stilrent og classy, men atmosfæren er mer uformell. De klarer denne vanskelige balansen mellom å være fine dining, uten at det føles for stivt på en mesterlig måte. Det finnes bare én meny og den varierer med årstidene. Vi kom akkurat til "Geraniums Vinter Univers". En meny med mye fra havet, og litt fra skogen. Spise-eventyret består i noen og tyve retter, med en medfølgende vinpakke.
Bilde
Trying to keep up ... :)
Her er noe av det vi fikk servert:
Personalet topper dette og gjør et besøk på Geranium til en fenomenal opplevelse. Med omvisning i lokalene til slutt er det med mer enn tre stjerner i øynene man forlater.

Lørdag

Bilde
Julefrokost i København er like hellig for danskene som julebord er for oss nordmenn. I grunn er det mye det samme, bare at danskene gjør dette på dagtid. En klassisk julefrokost inntas fredag lørdag eller søndag fra slutten av november og frem til julaften. Her servers det fem til seks retter bestående i dansk husmannskost, øl og ikke minst snaps. Smørrebrød med reker, sild og rugbrød, hakkebøff og ost. Alt servert i små passende posjoner, som igjen skylles ned med fatøl og dansk akevitt. 
Bilde
Bilde
Bilde
De mest populære stedene for julefrokost er gamle kneiper og kroer. Steder som gjerne har servert i samme lokaler i flere hundre år. Yes! det er ikke tull. Og disse stedene skilter ofte med et svært begrenset antall sitteplasser. Og med alt som er begrenset, stiger kampen om plassene. For her må du være ute i ekstremt god tid for å få plass. Minst et halvår i forveien, men gjerne booke nå, for julen 2017. Gjør ikke du det, ja så tar lokalbefolkningen alt. Det er så og si skrapet for turister på disse vidunderlige sjenkestedene, noe som igjen bidrar til en eksklusiv følelse. Mat og drikke er meget rimelig, og du betaler sjelden mer enn 180-190 for all maten og øl og snaps koster rundt 20kr halvliter/shot. 
Bilde
For å finne 'the real deal' må du gå systematisk til verks. Internettet florerer av sider som tipser om bra steder, noe det sjelden er. Her må du innynde deg hos lokalbefolkningen og be om tips og råd. Vårt stamsted fant vi ved hjelp av en bror i vennegjengen som bodde i byen. Godt bevandret og glad i snaps kunne han vise oss opptil flere kneiper. Etter en runde, som tok noen år, falt vi for Café Halvejen. En kro som har sjenket god drikke og servert mat siden 1789. Det er en rent magisk verden å tre inn i. Stedet ligger i Krystalgade 11, ganske midt i byen. Ta turen innom og nyt en øl, om dere ikke har bord. Og eventuelt book noe til neste år.
Bilde

Søndag

Er du som oss, har både lever, helse og hode behov for å hvile når søndagen ankommer. Vi avslutter som vi startet, men en "ristet hot dog med det hele" på Kastrup. Så er det bare å fly hjem og før du vet ordet av det, ja så er det jul.
God Jul da!
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us