#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us

Hotels with #KulTour qualities 

Hotels from our journeys, that left an impression.

Grøss & gourmet på Dragsholm

5/12/2016

0 Comments

 
Bilde
En liten times kjøring vest fra vidunderlige København ligger Dragsholm Slott. Vakkert plassert et steinkast fra havet i Odsherred ruver et av Danmarks eldste slott.
Bilde
Det du ser her er essensen av maten på slottet. Grønn og sort-kål, med en saus av blåskjell og rogn. "Hage på fat".
Det finnes ingen sikre dateringer som forteller nøyaktig alder på slottet, men man vet at Roskildebispen Peder Sunesen fikk satt i nye vinduer på kirka si en gang mellom 1191-1214. Og de spesielle vinduene finner man igjen i sydmuren på Dragsholm. Så da antar man at slottet var under oppføring en gang rundt da. Ikke verst!
Bilde
Lokal kylling servert med byggrynsrisotto og saltbakt sellerirot.
Bilde
Gjennom årene har slottet vært i kongefamiliens eie, samt fungert som bispeborg og fengsel. For å nevne noe.
Bildet til venstre er tatt i en av de øverste etasjene på slottet. Funnet ble gjort under en restaurering. Vi skal ikke her avsløre hva som skjedde, men heller satse på at dere tar eventyret i egne hender på et eller annet tidspunkt.
Bilde
For noen år siden brukte vi Dragsholm som innspillings-location for en spektakulær historie om norsk olje:

Danmarks 7. beste kjøkken

Bilde
Finn-Eriks datter Filipa studerer mestrene i arbeid på "Slotskjøkkenet"
White Guide, en slags Michelinguide bare for Norden, kom 1. november i år med sin oppdaterte utgave. Her er "Slotskjøkkenet" på Dragsholm ranket nummer 7 av 325 i Danmark og nummer 13. i Norden. Meget imponerende!
Bilde

ⒸDragsholm Slot

Kjøkkensjefen heter Claus Henriksen og har bla. to års fartstid som sous-chéf ved Noma i København. Han tilhører eliten av kokker som Magnus Nilsson, Magnus Ek, Kobe Desramaults og Dan Hunter. For å nevne noen. Alle disse er kokker som faller under paraplyen "New Nordic Cuisine". Et kjøkken som oppstod i 2004 med René Redzepi, Claus Meyer og stjernerestauranten Noma. Et kjøkken som skulle fremme det beste fra Norden ut fra sesong og klima her nordpå. 
Bilde
​Lettrøkt norsk laks, med rå jordskokk og hollandaise. Visuel tribute til Osteria Francescanas rett "Ups I dropped the lemon tart"
Bilde

​Da Claus Henriksen forlot Noma satte han kursen for Hørve og Dragsholm Slot. Her ville han spisse filosofien til sin læremester Redzepi på Noma og sette grønnsakene enda mer i fokus. Med en slags vin-tilnærming der "terroir" ble viktig skapte han unike retter. Ting skulle enten dyrkes i slottshagen eller i det umiddelbare landskapet rundt. Folk skulle smake jorda, "terroiret". Teorien var en slags "Høste til fatet"-tanke der det ideelt sett ikke skulle gå mer enn 12 timer fra ting ble dratt opp av jorda, til det lå på tallerkenen til gjestene. 

Til venstre:
Fantastisk Sangiovese fra en ypperlig produsent i Toscana. Duft av kalde kirsebær, blod og kjøtt. "Som å drikke et slakterhus", utbrøt John Kaare.

Bilde
I "Spisehuset" serveres det både på små to-manns bord og ved baren.

Dragsholm Slot har to muligehter for matopplevelser. Det ene er altså det berømte "Slotskjøkenet", men dette er bare åpent fredag er og lørdager. Skulle du overnatte andre dager er det "Spisehuset" som gjelder. En uformell, men lekker bistro som også ligger i slottet. Her får du samme kjøkken, bare til lavere pris. Et kupp spør du oss. Velg mellom ala carte eller 2-3-4 retters sesongmeny der chéfen komponerer etter hjertet.
​Deilig dansk fatøl som også skifter med sesongen, og et begrenset men spennende vinkart, burde slukke tørsten til de fleste.
Bilde
Bilde
Langtidsstekt svinenakke med brent vårløk og poteter fra hagen. Fabelaktig med vinen over.
Bilde
Svinebein, hagepoteter og husets egen kål og syltet rødløk.
Bilde
Pastinakksuppe med flyndre, krutonger og tyttebær. Dill fra hagen.
Bilde


​Alle rettene har et tydelig fokus på hagen utenfor. Grønnsakene skinner i kjøkkenet til Claus Henriksen. Flotte, tydelige smaker der du virkelig kan oppleve potensialet som ligger i en veldrevet kjøkkenhage.









Til vestre:
Dansk musserende rosé. Frisk og lekker, men kort i lengde. Deilig duft og smak av jordbær. Pittesmå bobler som nesten bikker denne inn i "perlende" kategorien. Ingen stor vin, men og artig lokal greie som funker fint som velkomstdrink.
Bilde
Eplefromasj med eple-gelé, timian og havesyré granité. Et glass Auslese så er du i himmelen.
Bilde
Sorbet på syrlige pærer fra hagen og tradisjonell lemon curd og ymer-skum.
Dragsholm Slot er ideelt både for firmaturer, seminarer, julebord og par-turer. Alle årstidene lever og har mangt å by på. På sommeren er det deilige strender 5 minutter å gå fra slottet. På vinteren skapes mange eventyr i form av events på slottet. Og på høsten er mat-fatet og naturen på sitt mest spektakulære.
​Ta turen, vi anbefaler på det sterkeste :)
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV episodes
  • Finn-Erik Cooks
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • WINE
  • Recipes
  • LIVE SHOWS
  • About us