Forrige uke tok vi for oss hvilke viner du skal velge om du serverer svineribbe til julemiddagen. I dag ser vi på Vestlandets festmat, nemlig pinnekjøttet. For mange er det et godt øl som gjelder til pinnekjøttet, og vi sier ikke nei til det vi heller, men vi er nå en vinblogg, så vi prøver oss med noen forslag fra vinverden. Det er mange viner som går til tradisjonelle lammeretter, men pinnekjøttet kan være utfordrende. Det er salt, noen ganger røykt, mye fett og tilbehør som også utfordrer vinene, så her kan vi gå i mange retninger. Musserende: Champagne er aldri feil når det gjelder pinnekjøtt, og ellers også forresten … Det kan være litt dyrt, så hvorfor ikke gå for en av “lillebrørne”, nemlig en god Cremant. Vi har ofte anbefalt Louis Boulliot sine viner her på bloggen og gjør gjerne det igjen. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Vigne Grand Réserve - 209,90 kr Veldig fin mousse. Sitron, lime og hint av bakverk på nesen. Lang og frisk med flotte bobler. Flott og forfriskende! Vil kunne kutte gjennom alt fettet i pinnekjøttet og samtidig være deilig og forfriskende. HvitvinVi kommer ikke unna Riesling når det gjelder hvitvin til pinnekjøtt. Syra fra Tysklands fremste drue skjærer gjennom fettet i pinnekjøttet og gir en deilig ettersmak. Schätzel Riesling Kabinett 189,90 kr Gulaktig til grønn farge. Meget god duft av epler, sitrus og litt hylleblomst. Frisk, fruktig med en deilig sødme. Meget godt balansert. I munnen får du de samme eplene som i duften. Lang, veldig god ettersmak. I tillegg til å matche godt med pinnekjøttmiddagen er denne er nydelig i seg selv. Rødvin:Rødvin kan være vanskelig med pinnekjøtt da maten ofte blir for dominerende. Man trenger god fruktighet til å matche saltet i kjøttet og i tillegg god struktur for å ta fettet. Vi har valgt å gå til Italia og Toscana for vår rødvinsmatch: Selvapiana Chianti Rufina 2022 - 217,90 kr. Kirsebær, jordbær og et hint av bringebær på nesen, med litt vill fennikelharbal og jordlige toner. Mer kirsebær og bær i ganen, med en mineralsk saltholdighet og krittaktige tanniner som understreker smaken og teksturen av nyvendt jord fra nesen. Denne skal kunne takle pinnekjøttet og gi en nydelig julemiddagsopplevelse.
0 Comments
Leave a Reply. |
|