#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss
Picture
Våre beste kjøp og anbefalinger

Villmark på flaske

5/11/2016

0 Comments

 
Bilde
Juleforberedelsene banker på døra og tiden på året der mørket skylles vekk med sterkere dråper er her. Der norsk Akevitt for de fleste er synonymt med feit julemat, så elsker turistene dette skandinaviske brennevinet året rundt. Navnet "Akevitt" stammer fra det latinske aqua vitae som betyr "Livets vann". Betegnende nok for noe som mange har et elsk-hat forhold til.
Bilde
Smaken av Helgeland

Nylig lanserte Polet en Akevitt smaksatt med krydderier vi forbinder med skog, fjell, jakt og vilt. Einebær, rosenrot, villkarve, røsslyng og gran. I tillegg en lokal urt som blant annet vokser på Helgeland, hjemtraktene til regissør Finn-Erik. Urten heter Kongsgress og er en form for viltvoksende Oregano, eller Bergmynte som noen også kaller det. En urt som har lange tradisjoner både i det norske kjøkkenet og innen medisin. Den ble tidlig benyttet i ølbrygging for å forebygge surhet og leger brukte det mot alt fra hoste, tannverk, øresus og som svettedrivende middel. Og nå altså som bærende smak i en ny Akevitt. Tøft!
Bilde
Dette er Svein Jæger-Hansen. En festlig karakter vi flere ganger har jobbet med. Som uniformen avslører styrer han på som kokk, noe han gjør med den ytterste eleganse. Han holder hus på ærverdige Meyergården Hotell i Mo i Rana og har lenge vært ambassadør for det lokalet kjøkkenet på Helgeland. Jæger-Hansen ble rikskjent da han dykket og fanget ørret med hendene i Børgefjell Nasjonalpark tidligere i år.
Bilde

Men tilbake til Akevitten. For Jæger-Hansen hadde selvsagt en finger med i spillet når Akevitt skulle lages med rot i Helgeland. Med sine erfaringer fra kjøkkenet og ikke minst mange år som ivrig jeger, har han plukket krydderier som skal plassere naturen i flaska. Han har selv trasket rundt i terrenget og samlet Kongsgress og vært med på hele blandingsprosessen på Det Norske Brenneri.
Spennende prosjekt og selvsagt noe vi ikke kunne la passere i stillhet. For alt handler selvsagt om smaken. Har de fått det til? Har de laget noe som er skikkelig digg? Vi skaffet en flaske og samlet en gjeng for å teste.

SMAKSNOTATER

Bilde
Villmarksakevitt, Norge 349kr

Middels dyp gyllen på farge. Intens duft av krydder, med fremtredende karve og knuste einebær på duft. Rik og svært rund i munnen. Toffe, fudge, krydder ikke minst lakrisrot på smak. Lang lang og bløt ettersmak som ligger behagelig i munnhulen. 

Dette er en crowd pleaser deluxe. Jæger-Hansen har her gått all in for å treffe bredt og behagelig i sin Akevitt debut. Den er rund, jovial og svært behagelig å forholde seg til. Litt som Jæger-Hansen selv :)
Bilde

Foto: PackShot Lab

Akevitten ble også servert rundt festbordet under innspillingen av den nye jule-serien
"Jul På Bruket" med interiørdesigner Halvor Bakke. Her fikk den meget god mottakelse i følge med pinnekjøtt, tradisjonelt tilberedt. Villmarksakevitt er nok enda bedre med feit mat, enn bare for seg selv. Det ble dratt paralleller mot Gammel Oppland og andre klassiske Akevitter, noe som i seg selv er et stort komplement. Om vi finner så mye av naturen inni flaska, er mer usikkert. Men digg Akevitt, det er det.

#SMAK Helgeland

Bilde
Her kan du se to episoder med #SMAK, hvor vi utforsket smaken av Helgeland, sammen med Jæger-Hansen, tidligere i år.
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss