Noen av verdens beste viner kommer fra Toscana. Vi kjenner alle Chianti og Brunello og ikke minst kultvinen Sassicaia fra Bolgheri helt ute ved kysten sør for Livorno. Men det finnes mer vin fra Toscana og denne uka tar vi turen til Montepulciano og lillebroren i regionen med et fin, fint navn. Vino Nobile betyr rett og slett nobel vin. I Montepulciano har de laget vin i tusener av år, første gang det er dokumentert eksport av vin fra området er i 789, men mest sannsynlig laget de vin her lenge før det. Selve navnet har et nyere opphav og tillegges Adamo Fanetti som på 1930-tallet begynte å kalle vinene sine det. Vinene fra Montepulciano lages av Sangiovese-druen som dominerer i Toscana. Vinene herfra minner om slektningene i Chianti og Montalcino (Brunello), men prisen er, foreløpig i alle fall, mye lavere. Så her kan kan man gjøre noen kupp. Ukas vin kommer fra familien Castelliani som har laget vin her siden 1903. Druene er dyrket i hjertet av Vino Nobile di Montepulciano – mellom Val D’Orcia og Valdichiana. Jordsmonnet er leirholdig og gir god næring til rankene. Vinen er laget på en 10% Canaiolo og 90 % Sangiovese og deretter lagret på store fat i to år. Smaksnotater:![]() Filicheto Vino Nobile di Montepulciano 2019 - 165,- kr Dyp rød. Svale aromaer fra tørket frukt, blomster, jord og tørt lær. Smaken byr på bær, noe fat og urter. Fine syrer som gir en lett, tørr ettersmak. Lettdrikkelig, men passer også godt til lørdagspizzaen eller tomatbaserte pastaretter.
0 Comments
Leave a Reply. |
|