Sommeren er på hell og noen heldige har sluppet unna det forferdelige været vi har hatt i Norge og heller reist rundt i vinlandet Frankrike på jakt etter fantastiske skatter. Linn og Astrid, som på Instagram kaller seg Champagne & High Heels og som tidligere har blogget for oss om hva man bør gjøre om man reiser til Brussel (noe alle bør gjøre!), har hatt vinferie og her er noe av det de smakte på. Etter noen år i Belgia har vi valgt å la oss rive med av belgiernes frankofile holdninger til vin, og selv om god Champagne nok alltid vil trone øverst på listen over vinfavoritter går vi ikke av veien for å prøve deilige pét nats, funky roséer eller friske gamayer. Ingenting slår godt håndverk, økologiske prinsipper og en solid dose personlighet. Gi oss en klassisk Musigny og vi maler som to fornøyde kattunger. Men gi oss en funky Beaujolais og vi danser på bordet. Etter en aldri så liten Frankrike-turné i Burgund, Beaujolais og Jura denne sommeren deler vi villig av høydepunkter som du også kan finne på Vinmonopolet. Husk: det er ingen skam å bruke bestillingsutvalget. BoblerAlltid bobler først, og Burgund byr på noe av de beste boblene som er å oppdrive utenfor Champagne. Be om en crèmant fra Burgund neste gang du vil ha et litt rimeligere alternativ til den tradisjonelle champagnen. Vi bet oss spesielt merke i disse to i løpet av sommeren: Tripoz Brut Nature koster i underkant av 200 kroner, er knusktørr og har bobler som er akkurat passe friske i frasparket. Med på kjøpet får du modne epler og en sitrus som er mang en standard champagne forunt. Tripoz Crèmant de Bourgogne Brut Nature 2011, kr 192,-. BBF fra Stéphane Tissot er, som Tripoz, en såkalt blanc de blancs, altså musserende på kun Chardonnay-druer. Vinbasen er fra 2010 og 2011 og lagret på eikefat. Ikke bare er flasken ganske stilig, vi liker fylden og den crispe avslutningen. En sjeldent seriøs crémant fra en av vår favoritter innen naturvin. BBF Crémant du Jura, kr 284,90. HvitvinerDet går i Chardonnay i både Burgund og Jura, men mens Jura i tillegg har sin egen prinsesse, Savagnin-druen, må Aligoté være Burgunds askepott - stesøsteren som må ta til takke med de dårligste jordsmonnene for å få primadonnaen Pinot Noir og verdifulle Chardonnay til å skinne. Men askepott fortjener å bli sett. Eller smakt. På listen vår over Aligotéer er Olivier et Alice de Moor vårt neste offer. Alice et Olivier de Moor Bourgogne Aligoté 2014, kr 257,20. Når det gjelder Savagnin er utvalget noe større, og vi lar lommeboken bestemme hvilken det skal bli. De unge er myke og både fruktige og florale, men dette er en dame som eldes med stil - det som virket ungt, pent og forsiktig kan vise sitt sanne jeg med litt alder. Ved god konsentrasjon får du plutselig både karri og rosiner, og uansett hvor rart det kan høres ut - Overnoys Savagnin Ouille fra 1998 er muligens den beste vinen vi har smakt. Noen sinne. Kan vi ikke få tak i den går vi aller helst til produsentene Tissot eller Tournelle fra Arbois eller Ganevat fra Rotalier. Dette er produsenter som ikke har klart å skuffe oss så langt. Når det er sagt er utvalget fra Jura i Norge jevnt over av høy kvalitet. Ikke la deg skremme av at Savagnin kan lukte nesten som en dessertvin, full av godt moden og tørket frukt. Så fort du tar en smak vil du oppdage at den er knusktørr og elegant, med god syre og en imponerende kompleksitet. Prøv for eksempel en av disse: Tissot Savagnin 2012, kr 334,90 Ganevat Prestige Savagnin 2006, kr 500,-. Jura spesial – tilslørt (hvit)vin En spesialitet i Jura er vin «under slør», eller «vin sous voile». Dette er hvite viner som blir lagret i årevis på eikefat hvor det etter hvert danner seg et «slør» av gjærceller på toppen av vinen. Dette beskytter vinen mot videre oksidering og gjør at vinen utvikler nye, komplekse smaker. Det mest kjente eksempelet fra regionen er Vin Jaune, direkte oversatt «gul vin». Vin Jaune kan kun lages på Savagnin-druen og må lagres i minst seks år. Etter ventetiden sitter du igjen med en vin med en unik dybde og kompleksitet som smaker og lukter både av moden tørket frukt, nøtter og krydder uten å være søt. En spesiell vinopplevelse som det er verdt å prøve! Tissot Vin Jaune Les Bruyères 2008, kr 599,90. Ganevat Vin Jaune 2007, kr 599,90. RødvinerSommerens nykommer på røde druer ble for oss Poulsard. Denne funky druen fra Jura, som ifølge vinmakeren Tissot er så robust at du kan spille fotball med den, er særdeles gjerrig med å gi fra seg farge. Ikke la deg lure av at den nesten ser ut som en rosé i glasset. Vinmonopolet har ikke all verdens utvalg av Poulsard, men Tissots Poulsard Vieilles Vignes er glitrende - full av rød frukt og vibrant som få! Tissot Poulsard Vieilles Vignes 2015, kr 269,90 Men det er druen Gamay som virkelig gjør oss mo i knærne. Det er Beaujolais, et vinområde rett sør for klassiske Burgund, og spesielt cruene Morgon, Moulin á Vent, Fleurie og i det siste Chénas, vi er ute etter. Masse deilige røde bær og god syre. Rødviner som ikke krever peis og kalde høstkvelder, men som tåler også det. Vi har smakt oss gjennom utvalget fra Thillardon, Foillard og Lapierre og latt oss begeistre gang på gang både av menneskene og vinen. Prøv for eksempel: Thillardon Chénas Les Blemonts 2013, kr 254,-. Foillard Morgon Côte du Py 2014, kr 264.90. M. Lapierre Beaujolais Morgon 2015, kr 229,90. BonustrackProblemer med å bli kvitt resten av pengene etter sommerferien? Hva med å forsøke å finne en hvit lekkerbisken fra Marc Morey i Chassagne-Montrachet eller slå på stortromma (i dette tilfellet spesialbestillingsutvalget) med en lubben og snobbete Bonnes Mares fra Comte de Georges de Vogüé? Eller kanskje dra det helt ut med en Musigny fra samme produsent. Mmmmm. Og forresten - skal du til Jura eller Burgund? Å fly til og fra Lyon er et godt utgangspunkt for å reise rundt i disse områdene, som er kjent ikke bare for vinen sin men også for maten. Ikke la deg skremme av at restauranter ikke nødvendigvis har et like fresht interiør som en gjennomsnittlig kafé i København eller Oslo. Frankrike er fullt av perler som serverer god lokal mat - og har vinkart som kan gi enhver lyst til å danse på bordet. I Lyon stikker vi gjerne innom vinbarene La Cave des Voyageurs eller Chateauneuf du Peuple i gamlebyen. I Beaune insisterer de som liker litt avantgarde vin på å legge turen innom La Dilletante selv om vi synes det lille hullet i veggen Le Bistrot du Coin er enda hyggeligere. Og er du sulten er det definitivt Caves Madeleine som gjelder. I Arbois i Jura har Domaine Tournelle en nydelig liten oase av en vinbar, Le Bistrot du Tournelle. Når du velger restaurant er det først vinkartet du bør ta en titt på. På det mest rustikke stedet kan du få en overraskelse. Våre favoritter ble umiddelbart Le Bistronome og La Balance Mets et Vins. Vi sier tusen takk til Astrid og Linn for en ny super blogg. Sjekk ut instagramkontoen deres, @champagneandhighheels. Linn har også en flott blogg som heter Vinstudinen, her finner du masse gode vintips!
0 Comments
Leave a Reply. |
|