#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss
Picture
Våre beste kjøp og anbefalinger

Fantastiske viner til juleribba

12/12/2024

0 Comments

 
Picture
En av de mest spennende måltidene å sette vin til, i løpet av et år, er selve julemiddagen. Både ribbe og pinnekjøtt er ganske komplekse retter, med mye å ta hensyn til. Vi har tidligere skrevet om hvorfor både Champagne og Riesling gir magiske kombinasjoner, og i dag gir vi dere noen spennende alternativer. Vi tar utgangspunkt i ribba.
Mange tenker kanskje at rødvin er det beste valget, siden det tros alt er en kjøttrett. Men i kombinasjon med ofte både surkål, rødkål, svisker og epler vil nesten alltid et hvitt alternativ være det beste valget. Kombinasjon med den fete ribba og sødmen fra tilbehøret krever god og livlig frukt, samt bra syre.
Skulle du likevel ønske en rødvin til måltidet, er en Pinot Noir eller Cabernet Franc fra California digg, eller noe vellagret Gran Reserva fra Rioja i Spania.
Picture
Albert Mann Pinot Gris 2022 - 293kr - 88p

I Alsace, helt nord-øst i Frankrike lager de mye gøy. Og kjøkkenet i denne sterkt Tyskland-pregede regionen er ganske rustikt, med mye svin på menyen, i tillegg til surkål. Og et gammelt, men svært godt ordtak i vin-verdenen er "What grows together, goes together". Altså maten de lager ogg spiser i en region, går ofte svært godt sammen med vinene fra samme region. Alsace har masse god Riesling, men også denne hvite på Pinot Gris druen er en knallgod match til ribba.
Dufter av epler, eksotiske frukter, krydderier og blomster. Deilig i munnen med sitrus, salt, epler og eksotisk frukt. Flott konsentrasjon i frukten, med god syre og en lang mineralsk avslutning.
Picture
Domaine du Closel Savennières La Jalousie 2021 - 434kr - 91p

Det neste forslaget tar oss til den vakre Loirdalen, nord-vest i Frankrike, og den særs matvennlige druen Chenin Blanc. Etter Riesling, vil jeg påstå at Chenin Blanc er den druen som kan hamle opp med flest typer retter. Den er ofte fet og rik, med god punch i frukten og god syre. Altså mange gode kvaliteter når du skal sette mat og vin sammen.
Dufter av epler, moden sitrus, ristede nøtter, honning og salt sjø. Intens og elegant vin med moden sitrus, epler og hint av honning og mineraler på smak. God syre og lang ettersmak. Stor vin!
Picture
Lapeyre Vitatge Viel Jurancon Sec 2021 - 249kr - 88p

Siste vin ut er en luring fra Jurancon-området, sør-vest i Frankrike. Mest kjent for sine søtviner, men produserer også noen superkomplekse tørre hvite.
Dufter av modne epler, appelsin zest, ristede nøtter, urter og krydderier fra østen.
Lekker og litt salataktig i munnen, med masse sitrus, epler og ristede nøtter på smak. Flott syre, topp konsentrasjon og lang ettersmak.
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss