#KULTOUR
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss
Picture
Våre beste kjøp og anbefalinger

Det beste fra Matassa?

11/10/2016

0 Comments

 
Bilde
Matassa, eller Tom Lubbe, som vinmakeren heter, har laget noe fantastisk gøy.
Coume de l'Olla er navnet på en ny hvit og rød, fra Languedoc regionen i Frankrike.
Vi besøkte Tom for første gang i 2015 og har siden den gang møttes ved flere anledninger. Tom er vinverdens rock'n roll hippie, med naturvin som sitt spesialfelt. Det er ingen hemmelighet at vi er store fans av hele opplegget hans og har lært majoriteten av det vi kan og vet om naturvin fra nettopp han.

Les: ​Vår "long read" med Tom om naturvinproduksjon og livsfilosofi
Bilde

Disse to nyhetene er fra Toms fineste vinmarker i Calce-regionen ved foten av Pyreneene, helt sør-øst i Frankrike. Den hvite er laget på 50-50% Maccabeu og Muscat Petit. Mens den røde har 70% 
Grenache 20% Grenache Gris og 10% Macabeo.

Vi smakte den hvite for noen uker siden og var meget begeistret. Kunne dette være det beste fra Matassa noen gang?

Vi plukket med oss en magnum av den hvite og en normal size rød og skred til verket.

Bilde
Bilde
Bilde

SMAKSNOTATER

Bilde

MATASSA COUME DE L'OLLA 2015 BLANC

​Brilliant oransje på farge. Nydelig duft av nyknuste sitroner, tørkede aprikoser, urtehage og steinbrudd. Elegant, men litt vilt anslag i munnen. Sitrusfest på smak, med noe tørket frukt. Lang og floral finish som ligger pent i munnhulen. Deilige sitrusfrukter prikker herlig i munnen lenge etterpå. Og tro det eller ei, det er litt tanniner i denne vinen. Prøv og skylle vinen kraftig i munnen, slik du ville gjort med munnskyllevann. Så vil du kjenne at det snurper seg litt. En tørrhet i munnen som man vanligvis kun opplever i røde viner. En fantastisk flott drikkeopplevelse.
Bilde

​MATASSA COUME DE L'OLLA 2015 ROUGE

Rubinrød på farge. I det vi popper korken og skjenker i glasset sprer det seg en deilig aroma i rommet. Søte kirsebær, bringebær-hagen til min venn Terje fra Mo i Rana, eucalyptus-blader og noe ostekjeller på duft. Intenst anslag i munnen, med deilige syrlige bringebær og friske røde frukter. Lang og delikat finish. Ren og flott syrestruktur med forsiktige tanniner. Stor og ekstremt saftig vin med imponerende struktur og balanse.

Konklusjon

Dette er Matassas beste noen gang. Uten tvil! Vinene er fra fjorårets avling, 2015, og i våre øyne er det nettopp her nøkkelen ligger. For Matassa, som mye annen naturvin, er ferskvare. Det er lettdrikkelig og utrolig smakfullt. Man kjenner ferske og levende dufter og hele drikke-opplevelsen er in the moment. Vi har smakt eldre Matassa, og der er vi mindre entusiastiske. Vi drakk Matassa Cuvee Marguerite 2014 på fredag og den holder fortsatt. Men den var mye mye bedre da vi smakte den på gården til tom for ét år siden. Vi har en magnum av denne liggende i vinskapet og skal se hvor lenge vi tørr ha den før vi åpner.
Bilde

Begge vinene ligger på 240kr på Polet. Vi anbefaler en anderledes og spennende vinopplevelse og hvis du er ny for naturvin; en deilig innføring.


​God vin! :)
0 Comments



Leave a Reply.

Proudly powered by Weebly
  • HOME
  • Argentina
  • TV-episoder
  • Finn-Erik lager mat
  • OLDEMORS KOKEBOK
  • Podcast
  • VIN
  • Oppskrifter
  • Om oss