Foto: andershusa.com En helg i BrusselMange tenker først og fremst på Brussel som EUs «hovedstad» og forbinder den med grå, institusjonelle kontorbygg og enda gråere byråkrater. Brussel har imidlertid langt mer å by på enn som så, og er vel verdt en helgetur. Byen er full av hyggelige nabolag, gode museer og ikke minst god mat og drikke. Hvordan kan man mislike hovedstaden i et land som først og fremst er kjent for øl, vafler, sjokolade, pommes frites og blåskjell? Her er det vi ville gjort, med fokus på mat og drikke, om vi skulle tatt dere med på en helg i Brussel. Fredag
Etter en appetizer på Hortense ville vi gått videre til Brasserie Ploegmans snaut fem minutter unna. Dette er en liten perle for autentisk stemning og tradisjonell belgisk mat. Prøv for eksempel croquettene med crevettes (små reker), Américain (biff tartar), stoemp (tradisjonell rett som minner om potetmos) eller boulettes (kjøttboller). Men vært forberedt på at den tradisjonelle belgiske maten er kraftig kost, og nesten uansett hva du bestiller får du frittes (pommes frites) som tilbehør. Brasserie Ploegmans, Rue Haute 148.
LørdagLørdag morgen foreslår vi å starte med en lang frokost på Le Pain Quotidien. Mange kjenner denne kjeden fra andre land og byer, men det er i Belgia den har sin opprinnelse. Du finner dem flere steder i byen, og alle kan friste med ferdige frokostmenyer eller enklere valg fra menyen. De serverer alt fra ferske bakervarer og egg til yoghurt, havregrøt og friske juicer. Prøv for eksempel den på Avenue Louise, midt i et av shoppingområdene i byen. Derfra kan du gå videre inn mot sentrum og få med deg det staselige Palais de Justice på veien mot Grand Place. Le Pain Quotidien Louise, Avenue Louise 124
Vårt forslag for en hyggelig og uformell lunsj er imidlertid å unngå de tradisjonelle restaurantene og heller gå til Nordzee, på et hjørne på Place St. Catherine. Her får du fersk, enkel sjømat stående ved bordene som er satt opp ute på torget. Gjerne akkompagnert av en Caipirinha fra den røde Caipirinha –vognen du ikke kan unngå å få øynene på på torget. Om det virker kaotisk og du skulle være i tvil; du får maten din, følg med når navnet ditt blir ropt opp (Nordzee/Mer du Nord, Rue Sainte-Catherine 45.) Etter lunsj kan du rusle videre i gamlebyen, se for eksempel Les Galeries Royales Saint-Hubert som er en imponerende innebyggede handlegate fra 1847, gå til Rue Neuve for mer shopping (selv om vi personlig gjør alt vi kan for å unngå denne gaten på lørdager), eller gå til slottet og museene ved Place Royale. Det kan jo fort ta en tid før det blir lunsj, så nøl ikke med å innta en belgisk vaffel fra en vaffelvogn eller en porsjon frittes om du har behov for noe salt.
Fra Titulus er det kun noen få meter videre til restauranten Kitchen 151. Intimt og med god stemning, og litt off the beaten track for turister i Brussel. Kitchen 151 tilbyr middelhavsinspirert tapas, alltid smakfult og perfekt å dele for to eller små grupper. Men stedet er lite, så bestill bord i forkant. Og skulle det være fullt er det kort vei til Place Boniface hvor du også finner et godt utvalg restauranter med hyggelige uteserveringer. Kitchen 151, Chaussée de Wavre 145.
SøndagEtter en lang lørdagskveld trenges en god frokost, og få steder er bedre for dette enn Chyl. Cafeen har en økologisk og sunn profil, stilig hipster møter marokkansk innredning, og ligger i den hyggelige bydelen Ixelles. De tilbyr flere fantastiske frokostmenyer og om du er heldig med været en av byens mest sjarmerende bakgårder. Vår favoritt er Pain Perdu, deres versjon av arme riddere, som serveres med massevis av frisk frukt, nøtter og sirup. Men stedet er populært, så du må bestille bord god tid i forveien. Chyl, Rue de Belle-Vue 62
Om ettermiddagen, før det er på tide å sette kursen mot flyplassen igjen, ville vi lagt inn et stopp på La Mercerie, Brussels mest sjarmerende café og tehus like nedenfor Place Flagey i retning sentrum. De har et godt utvalg av te, alltid servert med timeglass avhengig av typen så den får trukket akkurat lenge nok, og med en meny av både salt og søtt ved siden av. En favoritt er scones med lemon curd. La Mercerie, Rue de Vergnies 2 Til Slutt...Listen for ting man kan gjøre i Brussel er lang. Vi anbefaler å utforske byen bydel for bydel om du skulle ha ekstra tid til rådighet. Chatelain-området, Marolles og St. Gilles er kanskje de hotteste områdene utenfor sentrumspentagonet for øyblikket. Begynn med torgene og spør deg frem etter områdets hyggeligste kafe - du vil ikke bli skuffet. For å liste noen av plassene vi ikke ville ha gått glipp av: restauranten La Buvette, en slags gastropub hvor nordisk minimalisme møter belgiske råvarer og eksentrisk vin. Fantastiske genuine tacos fra El Taco Mobil på markedet Parvis i St. Gilles og den mer moderne puben Moeder Lambic i samme område. Glem heller ikke sjokolademakerne på Sablon; Pierre Marcolini og Patrick Roger kan med sine kontemporære smaker gi deg en opplevelse du sent vil glemme. Noen tips på turenTips - på vanlige kafeer og restauranter er det ikke nødvendig å tipse i Belgia, men du kan godt runde av til nærmeste 10 euro på sluttregningen på restaurant. Cash is king - forvent deg ikke at alle steder tar kredittkort. Belgia er kanskje ikke mest berømt for sin service, men husk at alkoholinnholdet i ølen er høyt så det kan tvert i mot lønne seg at det tar litt tid før man får påfyll. Det den gjennomsnittlige nordmann tenker på som støy, tenker vi som har bodd her noen år som et bevis på at vi lever. Til slutt kan vi anbefale bloggen S Marks the Spots som gir en god oversikt over fast og flytende og en touch av kultur. HotellerDet fine med Brussel er at alle de forretningsreisende gjør at det er stor hotellkapasitet ledig i helgene. Det betyr lavere priser for turister på helgereise, og ofte kan du få gode priser på de flotteste hotellene. Det hippeste hotellet er Hotel
Ellers er The Hotel blitt et moderne businesshotell med flotte barfasiliteter. Her er sikkerheten i høysetet etter at Obama besøkte byen og bodde nettopp her. Små boutiquehoteller som Le Berger er kanskje like sjarmerende. God tur!
0 Comments
Leave a Reply. |
|